Diabetolog Bychawa . Załóż fartuch kuchenny i chwyć widelec. Jesteśmy gotowi, aby porozmawiać o żywności, która ma bardzo silny wpływ na zdrowie Twoich oczu!
Zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD) są głównymi przyczynami upośledzenia wzroku i nabytej ślepoty w Stanach Zjednoczonych. Ponad 25 milionów dorosłych w wieku powyżej 40 lat jest dotkniętych jednym lub obydwoma z tych zaburzeń. Ale jest też dobra wiadomość! / Diabetolog Bychawa
Są pokarmy, które możesz z łatwością włączyć do swojej codziennej diety, by pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na te choroby oczu. Większość ludzi kojarzy marchewkę z dobrym zdrowiem oczu. „Zjedz marchewki. Pomogą Ci widzieć w ciemności!” – może brzmieć znajomo. Jednak są warzywa, które stanowią jeszcze lepszą opcję dla oczu.
Które produkty spożywcze znajdują się na szczycie listy pod względem zdrowia oczu?
Szpinak i jarmuż to warzywa, o których dzisiaj mówimy! Są wypełnione największymi ilościami luteiny i zeaksantyny. Luteina i zeaksantyna to karotenoidy i przeciwutleniacze, które mają ważne właściwości zdrowotne dla naszych ciał, w tym dla oczu. W szczególności te przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy. Amerykańskie Stowarzyszenie Optometryczne wskazuje: przeciwutleniacze, luteina i zeaksantyna, prawdopodobnie odgrywają rolę w zapobieganiu zaćmie. Najnowsze badania wykazują, że wyższe spożycie w diecie luteiny i zeaksantyny oraz witaminy E jest związane ze znacznie zmniejszonym ryzykiem powstania zaćmy.
Ile należy jeść, aby zmaksymalizować korzyści dla oczu?
Według instytutu badawczego The ScripPS, osoby, które jedzą szpinak trzy razy w tygodniu, mają o 43% mniejsze ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Organizm nie wytwarza luteiny, więc musi ją pozyskać z pożywienia lub suplementów. Możesz wzmocnić swój organizm tymi przeciwutleniaczami poprzez suplementy, ale jeśli to możliwe, nie musisz liczyć tylko na pigułki, aby uzyskać te składniki odżywcze. Twoje najlepsze źródła witamin i przeciwutleniaczy pochodzą z żywności, ponieważ kombinacja składników odżywczych w pożywieniu może dać efekt synergiczny. Chociaż w wielu przypadkach preferowane jest spożywanie surowych warzyw, badania pokazują, że ilość luteiny i zeaksantyny w szpinaku jest w rzeczywistości WYŻSZA i łatwiej się wchłania po ugotowaniu.
Nie przepadasz za warzywami? Oto inne pokarmy bogate w luteinę i zeaksantynę. / Diabetolog Bychawa
Oprócz zielonych warzyw liściastych, przeciwutleniacze te znajdują się również w żółtkach jaj (razem z kwasami tłuszczowymi omega-3, które są również dobre dla zdrowia oczu), kiwi i czerwonych winogronach bez pestek. Niektóre badania wykazały nawet, że ze względu na zawartość tłuszczu w żółtku jajka, luteina i zeaksantyna mogą być łatwiej przyswajane przez organizm niż z innych źródeł.
Kluczową kwestią, o której należy zawsze pamiętać, jest to, że stosowanie przeciwutleniaczy nie może odwrócić szkód spowodowanych przez zwyrodnienie plamki żółtej lub zaćmę; jednak ich użycie może spowolnić lub zahamować rozwój choroby. / Diabetolog Bychawa
Opracowanie: INTEROPTYKA, źródło: thinkaboutyoureyes.com
Zapraszamy na stronę www z rejestracją online > kliknij tutaj. Zobacz artykuł o cukrzycy > kliknij tutaj. Wejdź na www POZ > kliknij tutaj.